Our social housing development in Glen Eden

 
Railway.jpg

6 Waikumete Road, Glen Eden
June 2017

The site is directly north of the Glen Eden town centre and directly west of the Glen Eden railway station (100m away) with the rail line passing alongside the site. The town centre has a range of retail and community services including a library, post office, RSA branch, cafes a theatre and banks.  Directly to the north of the site is Glen Eden primary school and the extensive grounds of Waikumete Reserve. The site has been purchased due to its strategic location and high demand for social housing. We consider this development as having the potential to be a local landmark and acting as an impetus to the regeneration of the Glen Eden town centre. This exciting project will see a total of 165 residential units built as well as ground floor commercial space fronting Glenview Road.

Development Breakdown:
Total housing units – 165 of which 90 will be allocated for Social Housing as below.

- 41 x 1 bedroom apartments   (ranging from 44m2-49m2 plus 7m2 balcony)
- 49 x 2 bedroom apartments   (ranging from 58m2-76m2 plus 7m2 balcony)

street-view-copy.jpg

Architects Statement

Elissa McCambridge and Joe McCambridge from MC2

“Glen Eden is a suburb to the west of Auckland. It is one of a number of suburbs connecting the city of Auckland with the West Coast. The project is situated in an infrastructural node with the western rail line passing next to the site and Glen Eden Railway station less than 100m away. Single family houses and small scale housing projects dominate this region, creating a context which accentuates the exceptional height and volume of the project. The proposed development contains 165 units of one and two bedroom apartments and townhouses. The challenge has been to balance the height of the development with generous and attractive public green spaces on the podium’s horizontal and vertical surfaces and at key junctions along ground floor levels.

The key design element of the project is a landscaped podium in which the two separate towers are extended as elements. The juxtaposed shape of the towers is derived from optimizing the floor plans according to views and sun while creating diagonal views in between and around the towers. This layout gives special volumetric qualities – letting the light and shade gradually shift around the facades, an effect which will be further emphasized by the cladding variations which reflect the light differently as one moves past the building. On the podium level the landscape integrates with social meeting places, BBQ and seating facilities positioned under pergolas, generous entrance portals and communal gathering spaces.

Internally each apartment has an integrated balcony or, as in the case of the podium apartments, a private garden. We consciously designed balconies with large windows, configured apartment interiors free of corridors which waste valuable space, devised dual aspect apartments where possible, designed minimum internal heights of 2.7m and exposed the precast concrete T ceiling structure as an architectural element in the apartments. Internally the public corridor spaces are designed with natural light at both ends to ensure that the inhabitants of the building are always walking towards a natural light source.

We have opted for a high performance façade using a pre-fabricated rain screen with composite wood, cement and metal panels which hang from a reinforced concrete frame. The external cladding system is lightweight, providing colour and texture with sustainability as one of the main drivers. This lightweight high performance façade reduces the overall weight of the building and hence reduces the structural loads.

Finally, we created commercial space as well as a row of 6 townhouses at the base of the building, injecting a mixture of use into the scheme, which we feel is vital to any new urban setting.

At every stage we prioritized the needs of the end user, designing for individuals and families who would be setting up their homes here. The result is a project with its own identity and a series of spaces that can be enjoyed now and in the future”.

 

Life Apartments

June 2017
40-42 Liverpool Street, Auckland Central

Architects Statement
Paul Brown from Paul Brown Architects

“This building provides the opportunity for affordable housing in quality accommodation only steps from Queen Street. Efficient planning and design by Paul Brown & Architects has resulted in 92 spacious one, two and three bedroom apartments. All apartments enjoy wide vistas over Auckland City.
These apartments are designed to ensure the wellbeing and health of all occupants. The design has been carefully considered to provide the necessities for urban living in the 21st Century. The brief from the Ted Manson Foundation was to build robust apartments that will have longevity for no less than 50 years. The base build will have concrete wall and floors and will provide 18 Levels of quality apartments will be a welcome addition to the skyline of Auckland City. Efficiencies in the design and construction of the building will enable Life apartments to be built to the highest standards of Social Housing. All apartments will have a Homestar rating.

With construction underway in September 2017 we can expect to see the first residents moving in in May of 2019. During this time, a close working relationship with Mansons TCLM and CMP construction will expedite delivery of this much anticipated development.

Everybody involved in the project is excited to be involved in a development that will positively contribute to the fabric of Auckland, both socially and physically”.

 

3rd site purchased

1843 Great North Road, Avondale

Given the success the foundation has had with getting the first two developments off the ground a third site in Avondale has now been purchased and settled.  This site is strategically located in the heart of the Avondale Town Centre which provides access to a vast array of services, public transport, train station 100m away and bus stop outside and recreational spaces, as well as education and employment opportunities. 

The design of this site is now underway, with construction starting in the second quarter of 2019. The site is anticipated to yield approximately 140 residential units with 60% of these identified for Social Housing. 

Buzzy Bee free to hire

The Ted Manson Foundation Buzzy Bee float is available free of charge to attend any fundraising or school event within the Auckland region (20 kilometre distance from the city centre).

The Buzzy Bee has been built around a truck so can be driven to site. The Buzzy Bee can seat up to 8 adults/ children comfortably and is a great way of raising funds. Two staff members from Manson’s will drive it to your event and set it up. The event organiser will need to arrange for a third person to be present for the duration of the event to load and unload children. 

For more information or bookings contact samc@tmfoundation.co.nz